Τμήμα Φιλολογίας
Διδάσκοντες: Άγγελος Λέγγερης και Αθηνά Κοντοσταυλάκη
Στο μάθημα αυτό παρουσιάζονται: (α) οι βασικές μεθοδολογικές αρχές για τον σχεδιασμό έρευνας στην πειραματική και διακλαδική γλωσσολογία (για παράδειγμα, σε τομείς όπως η ψυχογλωσσολογία, η νευρογλωσσολογία, η κατάκτηση Γ1 και Γ2). (β) οι βασικές έννοιες της στατιστικής, έννοιες δείγματος και στατιστικού πληθυσμού, μέθοδοι τυχαίας και μη τυχαίας δειγματοληψίας, περιγραφική στατιστική, μελέτη και παρουσίαση δεδομένων, επαγωγική στατιστική, συσχέτιση, έλεγχος υποθέσεων, παραμετρικά τεστ (t-test, ANOVA, έλεγχος πολλαπλών συγκρίσεων), στατιστικό κριτήριο x2, μη παραμετρικά κριτήρια, πολλαπλή παλινδρόμηση και Ανάλυση Κυρίως Συνιστωσών (Principal Component Analysis – PCA). Θα γίνει εφαρμογή όλων των παραπάνω στο SPSS.
Στο τέλος του μαθήματος οι φοιτητές:
• θα γνωρίζουν τη μεθοδολογία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων για τη σύσταση ηλεκτρονικών σωμάτων κειμένων
• θα γνωρίζουν ποιες είναι οι (χρονομετρικές και μη-χρονομετρικές) πειραματικές μεθοδολογίες για την αξιολόγηση ποικίλων γλωσσικών δομών
• θα γνωρίζουν πώς να σχεδιάζουν μια μεθοδολογικά άρτια πειραματική δοκιμασία
• θα έχουν αποκτήσει πρακτική εμπειρία σε κάποια διαθέσιμα λογισμικά (τόσο για τον σχεδιασμό πειραμάτων, όσο και για την ανάλυση δεδομένων αυθόρμητου λόγου)
• θα είναι σε θέση να καταχωρήσουν και να αναλύσουν μόνοι τους πειραματικά δεδομένα, χρησιμοποιώντας το στατιστικό πακέτο SPSS
• θα γνωρίζουν πώς να δομήσουν ένα γραπτό κείμενο και πώς να κάνουν σωστά βιβλιογραφικές παραπομπές
Διδάσκων: Άγγελος Λέγγερης
Το μεταπτυχιακό μάθημα «Φωνητική - Φωνολογία» αποτελεί συνδυασμό θεωρητικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης πειραματικών μεθοδολογιών και ολοκλήρωσης επιμέρους ερευνητικής δραστηριότητας. Κύριος στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση του φοιτητή με τη σύγχρονη πειραματική έρευνα στη Φωνητική και, γενικότερα, στη Γλωσσολογία και η εκπόνηση μιας εργασίας, είτε ατομικής είτε ομαδικής, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φωνητικής και Υπολογιστικής Γλωσσολογίας.
Οι απαιτήσεις αυτού του μαθήματος είναι: (1) η εκπόνηση πειραματικής έρευνας, (2) η συγγραφή εργασίας και (3) η ανοικτή παρουσίασή της. Δεκτοί είναι κατά προτεραιότητα μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και άλλων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής. Μετά από συνεννόηση, γίνονται επίσης δεκτοί και φοιτητές άλλων Τμημάτων και Ιδρυμάτων, όπως της Πληροφορικής, της Ιατρικής και του Πολυτεχνείου.
Διδάσκων: Κώστας Περήφανος